Στις 30 και 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Πάφο και στη Δρούσεια το 45ον συμπόσιο εταιρικών σχολείων UNESCO με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη, προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής και φυσικής Κληρονομιάς του Ακάμα» το οποίο και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Youth Driving Change for Sustainable Lifestyles” (2021 -2023). Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από τον Εθνικό Συντονιστή του Δικτύου ASPnet Κύπρου, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Λύκειο Α' Εθνάρχη Μακαρίου Γ' Πάφου.
Σκοπός του συμποσίου ήταν η κατανόηση των προκλήσεων που συνδέονται με την αειφορία στην καθημερινή ζωή και στην ενδυνάμωση των νέων για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να καθιερώσουν για τους εαυτούς τους και τις κοινότητες τους πιο βιώσιμους τρόπους ζωής. Ιδιαίτερα ήταν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής του Ακάμα και να κατανοήσουν τις προκλήσεις που συνδέονται , με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη προστατευόμενων περιοχών.
Το Συμπόσιο περιλάμβανε παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια σχετικά με το θέμα, καθώς επίσης και ξεναγήσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν συνολικά 8 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από το σχολείο μας.
Κατά την πρώτη ημέρα μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητικές παρουσιάσεις –έρευνα του θέματος « Η Χερσόνησος του Ακάμα: Φυσική, Γεωλογική και πολιτιστική κληρονομιά» Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’. Ακολούθησε προβολή σύντομης ταινίας για τον Ακάμα. Στη συνέχεια διεξήχθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον τίτλο «Αειφόρος Ανάπτυξη, προστασία και Ανάδειξη της περιοχής του Ακάμα». Οι συζητητές ήταν εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών κοινοτήτων. Ακολούθησαν ερωτήσεις και η όλη παρουσίαση έφερε στο φως πολλές πτυχές των διιστάμενων απόψεων για την ανάπτυξη του Ακάμα.
Το απόγευμα έγιναν βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σαλαμιού και Παναγιάς με εμπλοκή όλων των μαθητών χωρισμένων σε ομάδες. Οι μαθητές παρουσίασαν τις απόψεις τους και απάντησαν σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τις άλλες ομάδες.
Κατά την δεύτερη μέρα οι μαθητές μετέβησαν από την Δρούσεια όπου διανυκτέρευσαν στον Κάθηκα για να ακολουθήσουν μία διαδρομή δυόμιση ωρών στο μονοπάτι Μούντικο στον Ακάμα. Ταυτόχρονα συνοδεύονταν από ξεναγούς, γνώστες της περιοχής και μέλη Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν την περιοχή και να ακούσουν για την χλωρίδα και την πανίδα και να γνωρίσουν τα τοπικά γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.